Grad Varaždin dobio vrijednije zemljište od onoga kojega je dao tvrtki Zagorje Tehnobeton

Ivan Čehok

Ivan Čehok zamjena zemljišta Zagorje- Tehnobeton

USKOK je pritvorio bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i još dvije osumnjičene osobe pod osnovanom sumnjom da su u zamjenu za mito ogodovali tvrtki Zagorje-Tehnobeton d.d. i Zagorju d.d. u „dobivanju i realizaciji poslova s Gradom Varaždinom te u podmirenju obveza osumnjičenih trgovačkih društava prema Gradu Varaždinu s osnova komunalnih doprinosa, čime je prouzročena šteta Gradu Varaždinu u iznosu od najmanje 6.413.984,00 kuna, a društvima pribavljena nepripadna korist u iznosu od 6.156.604,00 kuna“.

Bliski izvori Ivanu Čehoku dostavljaju ključne dokumente (izvod iz varaždinske gruntovnice) za koje je USKOK-ovim istražiteljima bilo potrebno mjesec dana da ih pribave. Ivan Čehok tvrdi i prilaze dokumente koji dokazuju da je u toj transakciji grad Varaždin dobio daleko vrijednije zemljište od onoga koje je dao tvrtki Zagorje Tehnobeton.

U vezi ove posljednje optužbe za zlouporabu ovlasti i nezakonito pogodovanje Ivan Čehok se obratio riječima „Ne mogu iznositi ništa što je predmet istrage. Međutim, mogu reći da je Gradsko poglavarstvo raspolagalo s procjenom sudskog vještaka kod zamjena zemljišta iz kojeg nalaza proizlazi da je Grad Varaždin dobio u tim zamjenama veću vrijednost nego je dao. Procijenjenu vrijednost gradskog zemljišta smo gotovo udvostručili, premda bi bilo logičnije da smo gradsko zemljište dali povoljnije kao i ostalim investitorima s obzirom da su na njemu izgrađeni pogoni s novih 150 radnih mjesta. Stoga sam ponosan na sve što sam učinio. Varaždin je tada prednjačio u privlačenju investitora te smo imali pet posto nezaposlenih, dok je danas stanje katastrofalno,“

Uvidom u priložene dokumente iz varaždinske gruntovnice ukazuje da je grad možda ipak dobro prošao u tim transakcijama. Uz dokumente iz gruntovnice priloženi su i navode i elaborati o procijeni vrijednosti parcela. Kod prve zamjene iz 2005. godine, vidljivo iz ugovora grad Varaždin je mijenjao ledinu uz cestu Pavleka Miškine za komunalno opremljeni prostor u Dravskoj park šumi gdje je tvrtka Zagorje-Tehnobeton imala betonaru i proizvodnju betonske galanterije a na tom mjestu se danas nalazi varaždinska Arena, a na bivšim gradskim parcelama su nastali novi industrijski objekti gdje su otvorena nova radna mjesta.

izvor: http://www.politikaplus.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s